ugyvitel.cegmenedzser.hu
Ügyfélszolgálat (+36) 1 814 7885

Megdöbbentő beszélgetés 2 ügyfelünkkel…

Nemrégiben 2 új Ügyfelünkkel is sikerült egy vacsora keretében kicsit beszélgetni arról, hogy milyen kihívásaik vannak a vállalkozásukban, és megdöbbentő, hogy bár két teljesen eltérő profilú céget vezetnek, a problémák szinte ugyanazok… 

 

Munkatársi problémák

A legnagyobb probléma mindkét cégnél egyértelműen a minőségi munkavállalók megtalálása és megtartása. Míg régen azért volt nyomasztó kérdés az árbevétel növelése, mert a cégek nem tudták, hogyan szerezzenek jó vevőket, ma azért, mert a megoldást ugyan tudják, azt viszont nem, hogy kivel oldják meg a feladatot. Véleményem szerint, akkor tudsz minőségi munkatársat minőségi bérszínvonallal párosítani, ha a következő 4 dolog teljesül a cégedben

  • Korrekt munkatársi elvárások: azaz pontosan tudod, mennyi idő alatt lehet elvégezni és mennyi idő alatt végeznek el a kollégáid egy munkát. (terv- tény számítás)
  • Átlátod céged költség- és árbevétel struktúráját (akár termékekre bontva is), és ebből árazol, nem pedig a versenytársak áraihoz igazodsz.
  • Technológiaváltás: folyamatokat, technológiákat kell váltani (modernizálni), hogy a ráfordított idő drasztikusan csökkenjen. Miért? Mert ez az egyik legnagyobb költséged. Az innovációnak folyamatosnak kell lennie, vond be kollégáidat is.
  • Céged legyen szexi: azaz legyenek büszkék a munkatársaid arra, hogy nálad dolgoznak. Nyújts versenyképes fizetéseket (időben), és előbb-utóbb híre megy a cégednek, már a munkatársaid által is.

 

Az a jó szakember, aki szereti azt, amit csinál

Az egyik legnagyobb hiba a cégeknél, hogy a munkatársak nem azt a munkát végzik, amiben a legmagasabbak a kompetenciái, illetve a legszívesebben csinálnak (sőt, sokszor ez a vezetőkre is igaz). Ez persze sokszor nehezen kivitelezhető, mégis törekedni kell arra, hogy a munkatársak olyan munkát végezzenek nagyobb részt, amiben jól érzik magukat.

Mindkét beszélgető partnerem szívesen átadná az operatív vezetést másnak, hiszen nem a napi adminisztrációban a legjobbak, de amíg nincsenek leírt folyamatok, pontos munkatársi elvárások (jelenleg magukkal szemben sem), addig ez lehetetlen. Ezen a ponton, sokat segíthet a Cégmenedzser, hiszen egy Vállaltirányítási rendszer már rögzíti a legfontosabb folyamatokat. Az azoktól való eltérés azonnal látszik a kimutatásokban.

 

 

Veszteségtől való félelem

Ahhoz persze, hogy a cégek a fent leírt munkakörnyezetet tudják biztosítani, meg kell szabadulniuk néhány félelmüktől:

  • Nem tudnak időben reagálni a változásokra. Például, ha magasabb munkabérrel vesznek fel kollégát, az hogy befolyásolja a profitot. Kell-e felvenni új munkatársat, hogy nőjön a termelés? Hol vannak a gyenge pontok a cégben, hogyan lehet ezeken változtatni?
  • A termékek útját nem mindig tudják követni. A meginterjúvolt két cégnél is voltak már munkatársi visszaélések, aminek véget szeretnének vetni, hiszen nem azért indították a vállalkozásukat, hogy ők nyissák reggel és zárják be a kaput nap végén.
  • A versenytársak dinamikusabban fejlődnek, és előbb megértik a Y és Z generáció gondolkodását, előbb lépnek a digitális transzformáció irányába.

Persze még számos probléma felmerült, de ha mindet részletezném, akkor ez a cikk olyan hosszú lenne, hogy senki nem olvasná végig, hiszen más bajai, nem oldják meg a Te problémáidat.

Azt viszont, hogy a fentiekre milyen megoldások, úgynevezett „legjobb megoldások” léteznek, azt munkatársaim igen is tudják, így objektív szemüvegen keresztül tudnak segíteni Ügyfeleinknek. Ha a fenti problémák közül bármelyikben is magadra ismertél, akkor érdemes letöltened a demónkat, és kollégáimmal vesézzétek ki, hogy Neked hogyan fog stabilan növekedni a vállalkozásod!